Youtube går över till HTML5

HTML5För en vecka sedan gick Youtube ut med att de kommer att börja streama video i HTML5 istället för Flash. Stödet för HTML5 har funnits där sedan 2010 men det har inte implementerats fullskaligt förrän nu. HTML5-streaming kommer nu att bli standard i alla moderna webbläsare och beta-versionerna av Firefox. Vad kommer då övergången till HTML5 att innebära rent praktiskt, bortom de tekniska fördelarna så som att streaming blir ungefär 35% mer effektivt (något som inte spelar så stor roll idag men som kan bli mycket viktigt när UltraHD-streaming kommer).

Ännu en spik i kistan för flash
Ingen som jobbar med sökmotorer tycker om flash. Flash är som att ställa en pantomimartist vid ingången till ICA och försöka få dem att förklara att det är extrapris på frusen pizza och att mjölken står i gång tre. Kul, en gång, men flash är en pantomimartist som följt efter oss i tio år och det slutade vara roligt för 9 år och 364 dagar sedan. Flash orsakar fler problem än det löser. Det är nästan oläsligt för sökmotorerna och dessutom ovänligt mot andra plattformar.

Mer fokus på mobile first
Flash har alltid varit mobilteknikens fiende på tekniksidan. Med videostreaming med HTML5 tas ännu ett viktigt steg, inte bara mot mobilvänlighet utan mot mobile first. Detta, i kombination med det ökade fokuset på konsumtion av material i form av rörligt media, bör driva på mobiltrenden ytterligare. Kort och gott får vi allt färre anledningar att använda traditionella stationära datorer.

Standardisering av iframefunktioner
Med HTML5 finns egentligen ingen anledning att bädda in videoklipp i sidor via något annat än iframe då lösningen blir bättre anpassad mot fler plattformar, en sak mindre som kan gå fel vid bygget av hemsidor även om det säkerligen kommer att ta tid innan alla gamla inbäddningar försvunnit.