Yelp – En ny digital katalog

Det är ganska sällan en ny aktör etablerar sig inom den digitala katalogbranschen. Av just den anledningen känns det kul för oss som arbetar med vägledande media att Yelp har valt att etablera sig på den svenska marknaden. Med ett stort fokus på social interaktion och integration smög de sig in på marknaden igår.

Yelp har ett stort fokus på användargenererade recensioner och engagemang hos användarna vilket ligger i linje med sökbranschens generella utveckling. Frågan vi ställer oss är om Yelp har vad som krävs för att ta sig an branschens två stora aktörer och hur deras integration av sociala medier kommer att påverka de andra aktörerna.

Så vad kan jag säga om Yelp så långt?
Yelp är en digital katalog, de skulle nog gärna vilja vara lite mer än så, men är inte riktigt där ännu. Integrationen av sociala medier känns mycker mer naturlig än vad den gör hos branschens två jättar.
Då sidan är så gott som helt nylanserad är det lite tidigt att sia om besöksmängder och statistik än så länge, men vi hoppas att snart få se Yelp i KIA-index och i vår egen undersökning.

Och så en sista lite fundering:
Jag blev positivt överraskad över mängden recensioner som redan fanns där. Det verkade så bra. ”Nästan lite för bra” sa den skeptiska lilla rösten inom mig. Lite nyfiket började jag se mig omkring bland personerna som faktiskt skriver recensioner på Yelp. Jag hade hoppats hitta en skön blandning av vanligt folk men anade väl innerst inne att så inte skulle vara fallet. Mycket riktigt domineras de nuvarande recensionerna av ett litet fåtal personer som tillsammans står för tusentals omdömen. Dessa personer har gjort hundratals recensioner var på den korta tid sidan funnits aktiv och de verkar publicera dussintals nya varje dag. Inte riktigt vad jag hade hoppats på kanske. Meningen med användargenererat innehåll tappar ju lite sin mening när det handlar om personer som har betalt för att skriva… eller så har Yelp bara lyckats hitta ett dussin personer som formligen lever för att flänga runt i Stockholm med kameran i högsta hugg och skriva recensioner om allt från Konserthuset till Salong Fredrika.