Varning för Letaföretag Sverige AB

Vi har pratat om bluffaktörer i den digitala katalogbranschen tidigare, bland annat i inläggen Bluffkatalogerna flyttar ut på nätet och i inlägget Enkla tip på hur man bemöter blufföretagens säljare. Problemet är inget nytt men blir då och då aktuellt igen i samband med att en ny aktör dyker upp eller en befintlig aktör samlar ny kraft. Det senaste i en lång rad exempel är Letaföretag Sverige AB, en ganska ordinär bluffaktör på pappret. De som alla andra bedriver en rätt ordinär sökfunktion baserad på SCBs data. Den fungerar, inget snack om saken. Att så gott som ingen använder den är det enda problemet och den främsta anledningen till att en medverkan här är en dålig affär för dig som företagare.

Det som är anmärkningsvärt med Letaföretag Sverige AB är att de är ovanligt ihärdiga när det kommer till att få betalt. Deras säljmetoder är precis som vanligt telefon, ofta där enbart den sista delen av ett samtal spelas in. Det som började som ett ”vi ska bara kolla att vi har rätt uppgifter”-samtal mynnar ut i en faktura. Många betalar för att slippa problemet, andra bestrider den och kommer ofta undan med blotta förskräckelsen. Letaföretag Sverige AB har till skillnad från många andra aktörer en vana av att stämma sina ”kunder” för att få betalt. Hela 127 gånger på två år har Letaföretag Sverige AB stått som målsägande i 38 tingsrätter.

Mot bakgrund av detta vill vi passa på att varna våra kunder och eventuella andra som läser detta att iaktta stor försiktighet vid samtal av den här typen. Följ gärna de råd som finns i de tidigare inläggen och, för våra kunder, hänvisa till oss även om det bara handlar om en ”kontroll av uppgifterna”.

Känner du att detta är något ni vill ha hjälp med? Tveka inte att kontakta oss på Getupdateds Medieplaneringsavdelning.