Vad SEO-företag och webmasters kan förvänta sig av Google de närmaste månaderna

Chefen över Googles webspam team, Matt Cutts förklarar i sitt senaste inlägg på sin videoblogg om vilka förändringar som SEO-företag och webmasters kan förvänta sig av Google under sommaren.

Enligt Matt Cutts börjar Google närma sig lanseringen av nästa generation av Google Penguin som är en algoritm som skapats för att hitta sidor som använder sig av otillåtna SEO-tekniker. Penguin 2.0 som Google väljer att kalla den är mer omfattande än den första versionen och man räknar med att den ska ha en djupare inverkan på hemsidor som använder sig av otillåtna metoder.
Google kommer även jobba hårdare med att undersöka annonsering som strider mot deras uppsatta riktlinjer. Man har upptäckt att vissa sidor betalar för annonser som endast fungerar som länkar till deras huvudsakliga hemsida och på så sätt skaffar sig en högre pagerank. Man ska som användare tydligt kunna se skillnaden på vad företag betalar för på Google och vad som finns i det organiska sökfältet.
En annan förbättring man vill göra är att försöka städa upp fler spamsidor på Google, inte bara spamsidor som dyker upp på de lite mer generella sökningarna utan även på de sökningar som görs på den typen av sidor som vanligtsvis är angripna. Man har också lite nya ideér på hur man kan upptäcka sidor som använder sig av länkfarmar, som man hoppas kunna iscensätta under de närmaste månaderna. Cutts berättar även att man jobbar med att ta fram ett helt nytt system för länkanalyser som är mer avancerat än det som finns idag.

Arbetet med hackade sidor kommer att fortsätta, där man både försöker ta fram en mer omfattande metod för att upptäcka hackade sidor, men även ett sätt att förbättra kommunikationen med webmasters för att tillsammans arbeta med att städa bort dessa sidor. Matt Cutts vill vara tydlig med att om du håller dig till ett högkvalitativt innehåll när du arbetar med SEO och håller dig undan från Black Hat-tekniker och länkfarmar, så behöver du inte oroa dig för att dessa förändringar ska påverka dig negativt.
Man har även börjat titta på hemsidor som tidigare har blivit påverkade av Googles Panda algoritm som nu ligger i gråzonen. Man vill försöka hjälpa de sidor som man ser har potential till att kunna förbättra sitt innehåll.
Man försöker även komma på ett bra sätt att få ut mer information till webmasters. Information om sidor som är hackade, hur man kan bistå med mer konkreta detaljer och fler exempel på sidor som webmasters kan besöka för att analysera sin hemsida på.
Så det här är alltså några av sakerna som man kan förvänta sig från Google de närmaste månaderna. Förhoppningsvis kan dessa förbättringar bland annat bidra till att personer som driver länkfarmar eller använder sig av Black Hat-tekniker inte kommer att dyka upp i samma utsträckning som innan. Samtidigt som man tagit fram små förbättringar som kan vara till hjälp för både stora och små företag.

”Så länge som du ser till att jobba hårt med att skapa sidor med bra innehåll som folk uppskattar och vill komma tillbaka till kommer Google arbeta för att visa ditt kvalitativa innehåll på en så bra position som möjligt”, säger Matt Cutts.

Källa:
http://www.mattcutts.com/blog/what-to-expect-in-seo-in-the-coming-months/