Storebror (Facebook) ser dig

I över ett år sägs Facebook ha sparat information om sina användare, även efter att användaren loggat ut från tjänsten.

Nik Cubrilovic, bloggare och IT-säkerhetskonsult, sägs ha påpekat detta integritetsangrepp vid ett flertal tillfällen till Facebook. Utan någon respons.

När Nik Cubrilovic däremot publicerade denna information i sin blogg fick Facebook bråttom, inom en halvtimme kontaktade de honom och ville ha ett telefonmöte. Facebook bekräftade Niks uppgifter, men uppgav även att insamlingen av information gjordes för att skydda användarna från phising och spam. Tre dagar efter telefonmötet säger Facebook att det åtgärdat problemet och inte längre samlar unik information efter användarna loggat ut.

Senast i raden av personer som gått ut och förnekat Facebooks spårningsmetod är Gregg Stefancik, ansvarig tekniker för Facebooks in- och utloggningssystem. ”Generellt sett har Facebook, till skillnad från andra Internetbaserade företag, inget intresse av att spåra sina användare”.

Dessa försäkringar från Facebook har dock stött på ett hårt bakslag i och med en patentansökan från Facebook publicerats offentligt. I denna söker de patent på teknologin att spåra sina användare efter utloggning, i samma andetag som de dyrt och heligt lovar att de inte gör det. I patentansökan står bland annat att läsa ”En metod för att spåra information om användare på ett socialt nätverks aktiviteter på externa sidor beskrivs”.

Det framgår även av patentansökan, som är daterad 8 feb 2011, att teknologin knappast är ny vilket får oss att ställa frågan:

Hur länge har Facebook egentligen gjort detta?

För mer information se: Aftonbladet, US Patent & Trademark Office