Steve Jobs – En ikon går ur tiden

Det kan knappast ha undgått någon att Steve Jobs gått bort. Med detta har hela branschen förlorat en ikon, en föregångare och en entreprenör. Vi vill uttrycka våra djupaste sympatier till hans närstående. Vi väljer dock att komma ihåg honom som den lysande man han var, en man med en förmåga att entusiasmera sin omgivning och stundtals en hel värld. I likhet med många av de stora entreprenörerna saknade Jobs formell högre utbildning och började som 19-åring arbeta som spelkonstruktör på Atari.

Han träffade Steve Wozniak på ”Homebrew Computer Clubs” och fick två år senare se en dator som Wozniak byggt för eget bruk. Han övertygade Wozniak om att de två borde starta ett företag tillsammans senare samma år grundades Apple Computer. Den ursprungliga planen var att bara sälja kretskort men de kom istället att lansera en hel dator som fick namnet Apple I. Den levererades som en färdig dator, till skillnad från konkurrenterna som enbart sålde komponenter för hemmabyggen. Apple I kom med ett chassi i trä och krävde bara en skärm och ett tangentbord för att fungera.

Resten av Jobs liv är redan en del av historieböckerna men vi vill ändå lyfta fram ett par punkter som visar på hans fantastiska entreprenörsskap och osvikliga förmåga att driva en vision till mål:

  • Jobs rekryterade en av Pepsis toppchefer, John Sculley, med den nu legendariska frågan ”Vill du sälja sockrat vatten resten av livet, eller vill du förändra världen?
  • Han var en av de drivande krafterna bakom de första grafiska användargränssnitten som fanns på de första Macintosh-datorerna.
  • Efter att Jobs 1985 tvingats lämna Apple startade han NeXT Computer, datorer som kom att användas av Tim Berners-Lee för att utveckla World Wide Web.
  • 11 år senare köpte Apple upp NeXT Computer för svindlande $402M, det var detta uppköp som förde tillbaka Jobs till Apple och även lade grunden för den nya generationens operativsystem inom företaget, OS X, som baserades på NeXT Computers system NeXTSTEP.
  • Strax efter att han lämnat Apple köpte Jobs det lilla företaget ”The Graphic Group” för $5M, sköt till lika mycket pengar själv och bytte namn till Pixar. Deras första frangång kom i och med en Oscar för bästa Datoranimierade kortfilm samma år. Filmen handlade om den nu berömda lampan som utgör i:et i Pixar som lekte med en boll. Lampan heter för övrigt Luxo Jr. 2006 köpte Disney upp Pixar för hela $7,4 miljarder vilket gjorde Jobs till den största enskilda ägaren i Disney med en andel hela sju gånger så stor som familjemedlemmarna i Disneyfamiljen.

Vi som arbetar i den här branschen, eller för all del arbetar med datorer överhuvudtaget, har Steve Jobs att tacka för många av de saker som gör vårt liv lättare.

Vi vill avsluta med att återberätta Vivek ”Vic” Gundotras (Senior Vice President Of Social Business, Google) ord, en man som i många lägen varit en konkurrent till Jobs:

‎”My 12 year old son was working in Firebug (Firebug Lite for Chrome) this evening. He was mumbling about something he couldn’t figure out.
I saw him on his Macbook engrossed in trying to debug what he did wrong.
I suddenly was overwhelmed with emotion. I was 12 when I also spent every waking moment with my Mac.
Generations of influence. That’s what Steve did.