Skaffa en egen toppdomän?

Visst vore det läckert med en egen toppdomän, du vet bokstäverna efter punkten i en webbadress – exempelvis .se, .com eller .nu?

Sedan en tid arbetar Internetorganet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, en icke vinstinriktad organisation som har yttersta huvudansvaret för IP-protokollen, adressrymden som finns i IP-protokollen, DNS med mera) med just ett förslag där man ska kunna köpa sig sin egen toppdomän, en så kallad generisk toppdomän (gTLD, generic Top Level Domain).

Det kommer vara långt ifrån billigt. Det pratas om en ansökningsavgift på 185 000 dollar – omkring 1,2 miljoner kronor – som ett första steg till en egen toppdomän. Därefter är det att kosta 25 000 dollar – omkring 170 000 kronor – i årlig avgift.

Dessa nätta siffror gör givetvis att en egen toppdomän blir en sensationell skrytfaktor. Att exempelvis som företag inom sökmotoroptimering äga toppdomänen .seo skulle säkert kunna sticka i alla fall lite i ögonen på varenda branschkollega, bara för att ta ett exempel. Att äga en egen toppdomän är ett otroligt sätt verkligen äga en bit av webben. Folk kommer att sätta anseliga poster av marknadsföringsbudgetar på det. Privatpersoner med för mycket pengar kommer att hittas på adresser som ”joe@joe.joe” eller ”me@i-am-very-rich.muahahahaha”.

Är du sugen på att hosta upp kulorna som krävs eller är du bara som jag lite nyfiken på vad som sker här och var på webben, läs med fördel mer om alltsammans via dessa länktips:
>> Nyteknik.se
>> New gTLDs – FAQ (icann.org, engelska)
>> Radical change coming to Net addresses (cnet.com, engelska)