Webbplatskarta stärker upp internlänkningen

En webbplatskarta, eller sitemap som det också kallas, erbjuder en bra möjlighet att komplettera eller stärka upp en sajts internlänkning. Därmed ytterligare en metod att kommunicera till sökmotorerna vilka undersidor man har och vart de ligger.

Synlig webbplatskarta

Med en synlig webbplatskarta visar man inte bara sökmotorer vägen till undersidor på sajten, man ger dessutom besökare en möjlighet att få se en slags sammanfattning av ens sajt – en enkel översikt av undersidor – vad de heter och hur de hittas i förhållande till varandra. För att se hur det kan se ut, titta gärna på vår webbplatskarta . För att den alltid ska finnas tillgänglig ligger den länkad längst ner till höger på varje undersida.

Dold webbplatskarta

En dold webbplatskarta är inte alls så hemskt som det kanske låter – det handlar inte om något fuffens. Istället handlar det om en hemsidakarta formaterad i XML-format som ligger ”bakom” hemsidan – inte direkt synlig för besökare men lätthittad för sökmotorer. För säkerhetsskull brukar man länka till den i sin robots.txt.

Fördelar med denna dolda webbplatskarta eller sitemap är flera. Den kan innehålla information om när en aktuell sida senast uppdaterades, hur ofta man rekommenderar att sökmotorer kommer tillbaka och dessutom inbördes prioritera olika undersidor emellan. En länk till en sida presenteras ofta i ett format som ser ut så här:

<url>
<loc>https://www.getupdated.se/</loc>
<lastmod>2010-11-16T06:08:31+00:00</lastmod>
<changefreq>weekly</changefreq>
<priority>1.00</priority>
</url>

En annan stor fördel med denna typ av webbplatskarta är att man kan registrera den i Google Webmaster Tools och där följa riktigt bra hur det går för Google att indexera ens sajt.

Vill du ha en egen rekommenderar vi att du låter generera den. En webbtjänst som vi tycker är extra bra och vill rekommendera är www.xml-sitemaps.com.


Getupdated älskar sökmotoroptimering och vill att hela webben ska vara innehållsrik, levande, full med kvalitet men framför allt sökmotorvänlig. Passa gärna på att även läsa hur vi själva jobbar med sökmotoroptimering.