Rubriker

Hanteringen av rubriker på din sida väger riktigt tungt i sökmotorernas ögon och här ska du få några riktigt bra tips. Huvudrubriken/rubriknivå 1, är ett av de tyngsta ställena på en sida att ha ett sökord på.

Olika rubriker

Det finns olika typer av rubriker man kan använda sig av på en webbsida. Som vanligt inom sökmotoroptimering handlar det om att göra sin webbsida så lät som möjligt att förstå och tolka för en sökmotor. I och med det ska man använda rubrikformatering enligt webbpraxis och med validerande kod.

Rubriker väger tungt

Det finns överrubriker och det finns olika nivåer av underrubriker. Dessa formateras med <H1>, <H2>, <H3> och så vidare. Rent strukturell ser det ut så här:

<H1> - Huvudrubrik (nivå 1)

<H2> – Underrubrik (nivå 2)

<H3> – Underrubrik (nivå 3)

 

Att tänka på

Vid användandet av rubriker finns det en del saker att tänka på. Här följer några av de viktigaste:

  • Bara EN huvudrubrik <H1> per sida
  • Huvudrubriken bör inte vara för lång, ju färre ord desto bättre
  • Huvudrubriken ska innehålla sidans viktigaste nyckelord och sökord
  • Sökordet ska stå med så tidigt som möjligt, helst först
  • Gärna flera underrubriker <H2> per sida
  • Gärna nämna sökord och nyckelord i underrubriker

Tänker man på dessa punkter får man lätt en extra skjuts på sökordet.

Den röda tråden

Inom sökmotoroptimering får man den bästa effekten när man skapar stringens, en röd tråd, där användandet av ett sökord går igen i rubriker, innehåll, meta-data, sidtitlar, ankartexter i internlänkning samt i extern inlänkning mot den aktuella målsidan.


Getupdated älskar sökmotoroptimering och vill att hela webben ska vara innehållsrik, levande, full med kvalitet men framför allt sökmotorvänlig. Passa gärna på att även läsa hur vi själva jobbar med sökmotoroptimering.