Meta description

Meta description är en beskrivande text för den aktuella sidan/undersidan och sökmotorer vill här precis som med sidtiteln finna unik information för varje unik sida/undersida.

Texten är dold för den mänskliga besökarens ögon men ligger till olika grad till grund för indexering och även ranking av din webbsida.

Meta description – en säljande snippet

Meta description ska finnas mellan och-taggarna i HTML-koden och ser ut så här:

<META NAME=”DESCRIPTION” CONTENT=”Beskrivningstext” />

Vart visas Meta description?

Det vanligaste stället att se din Meta description på är i sökmotorernas sökresultat. Den text som syns där för en sökträff, kallas snippet, är i regel den sidans Meta description. Det finns undantag. Anger man ingen description alls brukar sökmotorerna lista ut en egen, oftast med hjälp av sidans innehåll.

Eftersom denna text visas i sökresultatet brukar man vilja ha den så informativ och säljande som möjligt – allt för att öka webbsökarens benägenhet att klicka på just din sajt i träffresultatet.

Det är dessutom ofta en sidas meta description som visas tillsammans med en länk om någon väljer att dela med sig av en länk på en webbsida, exempelvis Facebook.

Så här skriver du en bra description

Här är några saker som man bör tänka på när man ska skriva en bra description:

 • Unik
  Se till att ha en unik description för varje unik sida/undersida.
 • 150 tecken
  Försök hålla längden runt/strax under 150 tecken, annars riskerar den att klippas i sökresultatet och inte visas i sin helhet. Tips: Använd med fördel Getupdateds Teckenräknare för att hålla koll på längden!
 • Sökord
  Nämn för den aktuella sidan viktiga ord, gärna så tidigt som möjligt.
 • Relevant och säljande
  Försök formulera dig relevant och dessutom säljande för att öka folks vilja att klicka på just din sida i sökresultatet.

Getupdated älskar sökmotoroptimering och vill att hela webben ska vara innehållsrik, levande, full med kvalitet men framför allt sökmotorvänlig. Passa gärna på att även läsa hur vi själva jobbar med sökmotoroptimering.