Med internlänkning avses en sajts egna länkar till sina egna undersidor på samma domän. Med internlänkning vill man inte bara att den mänskliga besökaren ska hitta ens sidor utan även att indexerande sökmotorspindlar skall finna dem.

En bra internlänkning

Vid sökmotoroptimering av en hemsida är internlänkningen en av många saker man kikar mycket på och försöker stärka upp och förbättra om det behövs. Genom att ha en bra och effektiv internlänkning skapar man transparens och en hög synlighet för sitt innehåll i sökmotorernas ögon och det brukar premieras. Ju mer exempelvis Google måste leta för att hitta din viktiga undersida desto större är risken att den inte bedöms som speciellt viktig alls. Viktigt innehåll hittas lätt. Genom att få innehåll att lättare hittas, framstår det som viktigare.

Att tänka på

Några saker som är väl värda att ha i åtanke vid skapande av sin internlänkning:

 • Textlänkar
  Använd i högsta möjliga mån länkar skapade av vanlig text då dessa är enklast för sökmotorer att se och följa. Det är absolut inte lika sökmotoroptimerat att använda länkade bilder eller ikoner. Det är ännu sämre att använda Flash-filmer för länkarna eller länkar som skrivs ut av Javascript.
 • Sökordsstrategi
  Ha dina nyckelord i åtanke när du skapar din internlänkning och låt målsidornas nyckelord nämnas i ankartexter.
 • Title-attribut
  Var inte rädd för att använda title-attribut på dina länkar. Det skapar ytterligare relevans, om än inte så mycket.
 • Den röda tråden
  Ha alltid sajtens röda tråd i fokus. Försök få internlänkningens länktexter att gå hand i hand med övriga åtgärder på sajten. För en högre stringens finns det en röd tråd i hur man använder internlänkning tillsammans med extern inlänkning, sidtitlar, meta-data, rubriker och innehåll.
 • Komplettering
  En kanske haltande internlänkning kan stärkas upp något av hemsidakartor, både synliga som dolda i XML.

Getupdated älskar sökmotoroptimering och vill att hela webben ska vara innehållsrik, levande, full med kvalitet men framför allt sökmotorvänlig. Passa gärna på att även läsa hur vi själva jobbar med sökmotoroptimering.