Ankartext – länktext är jätteviktigt

Ankartexten är den text i en länk som är länkad. I denna exempellänk är det alltså ”exempellänk” som är ankartexten. Uttrycket ”ankartext” kommer från att en länk i HTML heter anchor (<A>), det vill säga ankare.

Ankartexts påverkan av sidans sökmotoroptimering

Ur ett sökmotoroptimeringsperspektiv är ankartexten jätteviktig då den påverkar hur sökmotorerna ser på en sida. Med hjälp av ankartexten förmedlar man alltså sökordsrelevans till en målsida. Det är mycket genom att titta på vilka ord som finns i ankartexterna i länkar till en sajt eller sida som sökmotorer rankar dem. Det går exempelvis att få organisk synlighet i sökresultat på ett sökord med en sida som inte ens nämner nyckelordet om bara det ordet finns med i de länkar som pekar mot sidan. Det är dock inte den mest effektiva metoden och god optimering bygger på långt fler värden än så (se övriga SEO-skolan).

Länktips

Det är inte helt lätt att skriva bra ankartexter till sina länkar och det krävs ofta lite övning innan man lär sig. Jobbar man med ett sökord på sidan man länkar till ska man nämna detta sökordet i ankartexten på den länk som pekar mot den sidan. Det är alltid bra att i största möjliga mån undvika generiska ankartexter i stil med ”Klicka här” – man vill alltid skicka med unik relevans till målsida.

Ett exempel på hur ankartexter bör användas:

Läs mer om Getupdateds sökmotoroptimering här

…är inte alls lika bra som:

Läs mer om sökmotoroptimering från Getupdated

I det andra exemplet är det målsidans viktigaste ord, ”sökmotoroptimering”, som är länkat – vilket för med sig sökordsrelevans till den sidan.

För bästa effekt skall detta strategiska arbete med ankartexter gå hand i hand med all onpage-optimering (innehåll, sidtitlar, meta-data, rubriker, internlänkning) och gärna även offpage-optimering (extern inlänkning).


Getupdated älskar sökmotoroptimering och vill att hela webben ska vara innehållsrik, levande, full med kvalitet men framför allt sökmotorvänlig. Passa gärna på att även läsa hur vi själva jobbar med sökmotoroptimering.