Så förbättrar du din ranking på Google med hjälp av SSL

 

I dagarna postade Google på sin officiella blogg att man nu gör en ändring i sin algoritm för att uppmuntra hemsidor att bli säkrare, du kan läsa själv här. Vad innebär då detta?

Jo, alla som idag använder Google Sök, Gmail och Google drive gör det via en säker anslutning till Google. Man har på Google länge använt sig av starka HTTPS-krypteringar på sina sidor, och man vill vara industri-ledande inom just säkerhet på nätet. Tidigare har man jobbat med att hjälpa webmasters att skydda sina hemsidor genom att utveckla redskap kring detta, och nu vill man bredda säkerheten på webben ännu mer och bidra till att användaren även hittar säkra hemsidor via det organiska söket.

 https

SSL, en framtida rankingfaktor

Man säger att denna ändring i dagsläget inte påverkar mer än några procent av sökresultaten men att man har planer på att utöka detta i framtiden. Man har hittills gjort tester med lyckade resultat och har därmed bestämt sig för att rulla ut detta som en rankingsignal. Det är väldigt sällan Google ger så konkreta tips på hur man kan förbättra sin ranking, deras tips brukar vara väldigt breda och allmänna av typen: ”Skapa mer och bättre innehåll på din hemsida” och ”Gör din hemsida användarvänlig”. Bra innehåll och användarvänlighet är ju ganska subjektivt, till motsats till det konkreta exemplet att köra sin sajt via SSL.

Man ger webmasters, och andra som jobbar med hemsidor, lite tid på sig att göra denna ändring, från en vanlig http till HTTPS-kryptering, för att sedan ge detta större betydelse i framtiden.

Det innebär att inom en snar framtid så kommer sidor som Google anser vara säkra ranka bättre i det organiska söket. Det kommer inte vara viktigare än andra rankingsignaler som kvalitativt innehåll, länkar, struktur och så vidare, men det kommer garanterat att göra skillnad.

Gör hemsidan säker

Google kommer att skicka ut instruktioner och tips på hur man gör sin sida säkrare inom några veckor, och under tiden så ger man följande enklare tips:

  • Fundera över vilken typ av certifikat som du behöver för din hemsida; singel- eller multidomän eller wildcardcertifikat.
  • Använd 2048-bitars nyckelcertifikat.
  • Använd relativa webbadresser för resurser som ligger på samma domän.
  • Blockera inte din HTTPS-sida i robots.txt
  • Undvik att använda noindex i robots meta tag, så att dina sidor indexeras som de ska.

Är din sida redan säker så kan du testa den med hjälp av Qualys lab tool, och är du orolig för TLS och din sidas laddningstid så kan du läsa mer om det på: TLS fast yet? Detta är Googles sätt att bidra till en säkrare webb, genom att återigen använda sig av sina algoritmer för att få användare att göra förändringar på sin hemsida. För vill man ranka högt så bör man snart ändra säkerheten på sin hemsida.

Rabatt på SSL-certifikat hos Binero

Binero är ett webbhotell vi gillar väldigt mycket, och dom har redan en kampanj där du får 25% rabatt på SSL-certifikat med anledning av detta, bra gjort Binero! Du hittar instruktioner om hur du gör här: http://blogg.binero.se/2012/07/hantera-ssl-certifikat-i-din-kontrollpanel/

Trackbacks

  1. […] Det har alltid varit klokt att köra SSL på sina hemsidor. När nu Google gör https till ett av sina rankingkriterier blir det ännu smartare. Alla hemsidor som har någon form av inloggning eller använder sig av elektroniska betalningar bör ha säkra anslutningar. Nu blir det dessutom en fördel i googlesöket för alla hemsidor oavsett vilken sort de är. Onlinemarknadsförings- och sökmotoroptimeringsföretaget Getupdated som vi på Binero gillar, har bloggat mer om vad Googles förändring innebär här. […]