Näthat och damfotboll

Efter Sveriges damfotbollsmatch mot Danmark förra veckan har det handlat mycket om näthat på sociala medier. I takt med att damfotbollen växer och tittarsiffrorna ökar, verkar även människors vett och moral sänkas. ”Snart dags för alla fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll” är en av många elaka kommentarer som har publicerats de senaste dagarna. Vad detta hat beror på är svårt att säga men det sträcker sig ganska långt bak i tiden. Jonny Hjelm, professor i historia med inriktning idrottshistoria vid Umeå universitet skrev om förtrycket mot damfotboll på SvD Kultur inför EM.

Människor kommer alltid att älska och hata olika. Det jag förbluffas över gång på gång är hur mycket utrymme ett fåtal människor kan få på grund av spridning genom sociala medier. Påverkan genom sociala medier är något som vi på Getupdated arbetat aktivt med varje dag. När sådana händelser inträffar blir det ännu tydligare hur viktigt det är att bygga upp ett varumärke på internet och att även bevaka det och ha kontroll över allt som sprids där ute. Tydlig kommunikation genom sociala medier i kombination med bevakningsverktyg är ett bra sätt att både förebygga och hantera ryktsspridning och näthat.

Kontakta gärna oss på Getupdated om du vill ha hjälp med dina sociala medier. Vi hjälper till med allt från strategi och profilering till krishantering och support.