Under de senaste dagarna har nyhetssajter över hela världen pratat om falska nyhetsartiklar som sprids som en löpeld över sociala medier. Vi är ständigt omgivna av information och delar gärna det som engagerar oss. Det gör att det blir viktigare att vara källkritiska och granska sanningen i det vi läser och delar. I det amerikanska presidentvalet blev det tydligt vilken stor spridning falska nyhetssajter faktiskt får. Både Google och Facebook har fått hård kritik för sin roll i spridningen av dessa sajter och artiklar.
Varför publicera falska nyheter?
De som skriver de falska nyheterna gör det allt som oftast för att tjäna pengar, inte för att sprida politiska eller sociala åsikter. The Washington Post intervjuade nyligen en falsk nyhetsskribent som tjänar pengar på att skriva och sprida påhittade artiklar. Även The Guardian har rapporterat om falska nyhetsskribenter i Republiken Makedonien som använder sina sajter som främsta inkomstkälla.
Dessa skribenter publicerar ofta på flera sajter och sprider sedan artiklarna på Facebook. På sina sajter har de sedan Google AdSense-annonser och då de sensationella artiklarna driver mycket trafik tack vare den virala spridningen så tjänar sajtägaren pengar.
Google gick under måndagen ut med att de kommer bannlysa sajter som sprider falska nyheter från att använda sitt annonsnätverk. Facebooks CEO, Mark Zuckerberg, var till en början kritisk till att vidta åtgärder för spridning av falska nyheter men i början av veckan gick Facebook ut med att de inte tillåter falska nyhetssajter i sitt annonsnätverk, Facebook Audience Network.
Däremot kommer Facebook troligtvis inte vidta åtgärder för att minska delningen av falska nyheter av sina användare. Hela deras idé hänger ju på att låta användarna dela det som intresserar dem. Däremot har de, enligt Zuckerberg, börjat titta på att göra det möjligt för användare att flagga bluffar och falska nyheter. Det kommer alltså fortfarande att vara upp till var och en att granska det man delar i sina sociala kanaler.
Var källkritisk!
För att undvika att sprida vidare falsk information är det bra att vara lite kritisk när man läser. IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har tillsammans med Viralgranskaren skrivit en guide i hur man kan bli mer källkritisk på nätet. Metros Viralgranskaren granskar kontinuerligt nyheter på nätet för att se om de stämmer. Här kan du också tipsa om du hittar något som är falskt.