Internetminnen från 90talet

Jag skrev för ett tag sedan ett blogginlägg här om Altavista som precis hade släckts ner. Tog då upp att Altavista var den söktjänst man valde om man befann sig på nätet under 90-talet. Tänkte nu följa upp det blogginlägget med lite Internetminnen från 90-talet.

Jag minns inte exakt vilket år det var när jag kom i kontakt med nätet första gången, men jag minns hur det var. Jag läste på den tiden en del fristående kurser på Högskolan i Borås inom datorrelaterade ämnen, till exempel Cobolprogrammering, Pascalprogrammering, Systemering och lite annat. Högskolan i Borås var tidigt ute med att koppla upp sig mot Internet och det var där som jag först kom i kontakt med nätet. Att ha en uppkoppling hemma var rätt främmande då, antalet operatörer var få och det kostade en del.

I alla fall, uppkopplingen fanns där på skolan och det var bara att ge sig ut och ”surfa”. Man använde sig av webbläsaren Mosaic på den tiden, en väldigt enkel webbläsare men å andra sidan så bestod sidorna då i stort sätt enbart av text med möjligen någon enstaka logga som grafik. Sidorna man kunde besöka från början var få, riktigt få. Det var mest ett antal amerikanska universitet och några företag i USA. Så småningom kom det även sidor på svenska, även om det inte var många.

Det man gjorde på Internet på den tiden var faktiskt att ladda ner filer. Nu pratar jag inte om att ladda ner olagliga filer från diverse tjänster på nätet, något som är vanligt idag. I stället så fanns det en mängd filarkiv där man kunde ladda ner program via FTP. Främst var det svenska Sunet och finska Funet som gällde, både har faktiskt kvar sina filarkiv. När man loggade in på tjänsten så fick man upp en huvudmapp som bestod i ett antal undermappar uppdelade efter olika kategorier av program. Man fick sedan gå in i den undermapp man var intresserad av och där fanns det en textfil som innehöll information om vilka program som låg i just den mappen. För att ladda ner så fick man skriva en lång rad med kommandon i ett DOS-fönster. Det var inte tal om att det skulle finnas en knapp att klicka på något för att starta nerladdningen.

Så småningom så fick jag även en e-postadress, efter att ha fått tjata mig till mig en sådan på Högskolans IT-avdelning. Egentligen så hade man ingen nytta av en email på den tiden, de enda jag kände som hade egna adresser var de som jag var kompisar med och som oftast satt jämte mig i datasalen på skolan. Men det var häftigt att ha en egen e-postadress, man kände sig smått unik då på den tiden.

Efter ett tag så började webbsidorna bli allt mer avancerade och det var då jag funderade på hur det skulle vara att göra egna. Jag sökte upp all information jag bara kunde hitta om HTML för att lära mig att snickra ihop något eget. Exakt vilket årtal detta var är jag osäker på, men jag har svaga minnen av att det var någon gång kring 1998.
På den tiden tyckte man det var fräckt att slänga upp så mycket som möjligt på sina sidor. Min första webbsida hade t.ex. en grå bakgrund med stora bubblor på. Jag tyckte det var snyggt då, idag ger tanken på det mig rysningar.
Det var också populärt att lägga dit en massa Java-applets på sina sidor. Små program i Java som oftast inte gjorde något annat än att visa en massa ”häftiga” effekter till ingen nytta. Däremot så gjorde de effekterna sidorna väldigt sega att ladda in i webbläsarna, speciellt med tanke på att hastigheterna på nätet inte var så snabba som de är idag.

Internet är inte gammalt, inte som var mans egendom i alla fall. Ändå så känns det som om det har gått väldigt många år sedan dessa dagar då man gjorde sina första stapplande steg på nätet. Då kunde man inte drömma om att man en dag skulle kunna lyssna på musik på nätet, se på TV och film, spela spel eller använda nätet för att kommunicera genom videosamtal med folk från hela världen. Man kunde inte heller förställa sig att så mycket information som finns tillgängligt idag skulle vara möjligt att publicera på olika webbsidor. På drygt 20 år har det hänt mycket och det har hänt fort, väldigt fort, och det kommer att hända mer.