Internetmarknadsföring del 1

Domäner

ICANN är förkortningen för Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, det är en icke vinstinriktad organisation som har yttersta huvudansvaret adressrymden som finns på internet. Organisationen beslutade 2012 att släppa ytterligare 2000 toppdomäner, projektet har blivit försenat men under 2013 kommer 500 nya toppdomäner att tillåtas.

Idag finns 280 olika toppdomäner på internet.
En internetadress är uppbyggd av tre olika domäner, om vi tittar på internetadressen www.onlinegroup.com så delas den in enligt följande:
1. www: kallas för subdomän.
2. onlinegroup kallas för domännamn.
3. .com kallas för toppdomän.


Det är alltså dagens 280 toppdomäner som kommer att ökas med 500 på nätet under 2013, på sikt blir det sannolikt sammanlagt 2000 nya toppdomäner.
Att registrera en ny toppdomän kommer kosta omkring 185 000 US dollar och exempel på nya toppdomäner är tillexempel: .london, .berlin, cola, google. Bara Google själva har ansökt om totalt 101 egna toppdomäner.


En komplett lista på alla nya toppdomäner finns att se här.


IIS (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) som i dagsläget har hand om .SE-domäner (kommer även ta över hanteringen av .NU-domäner) måste dessutom godkänna samtliga nya toppdomäner innan dom får släppas. Läs mer om det här.


Bara att ansöka kostar 5 000 US dollar (cirka 33 000 kronor) i depositionsavgift
De kommersiella möjligheterna är uppenbara och för många företag och organisationer är det såklart intressant att få en egen toppdomän som heter likadant som varumärket.


– Domänmarknaden kommer att explodera, säger Fredrik Björklund som är domänansvarig på Crystone.
Han fruktar att det kan bli rena ”vilda västern” med många upprörda känslor när de nya toppdomänerna släpps.
– Många företag kommer registrera alla sina varumärken på de 500 olika toppdomänerna och tänk dig själv tillexempel internetadressen pepsi.cola, det kommer inte göra Coca Cola så glada, säger Fredrik Björklund.
Bland de 280 toppdomäner som finns idag är .com den mest kända, det står för ”commercial”, toppdomänen .org är också välkänd – den står för ”organisation”. En annan vanligt förekommande toppdomän idag är .info: ”information” och den i Sverige så vanliga .se står för just ”Sverige”.
– Det ska bli spännande att följa vad som kommer hända, men jag är säker på att det blir mycket upprörda känslor, säger Fredrik Björklund.Fredrik Björklund, Domänansvarig på Crystone
Av Staffan Erfors