Hur läser vi på webben?

Den egentliga frågan är nog snarare; läser vi på webben? Svaret är: nej, det gör vi inte.

När vi ser text på webben läser vi sällan den. Istället för att läsa tittar vi endast på texten och ”skummar” igenom den för att hitta något intressant. Detta beror allt som oftast på att vi redan vet vad vi letar efter när vi gjort en sökning på en sökmotor exempelvis. Hittar vi inte det vi letar efter, går vi vidare.

En markant skillnad från hur vi läser en tidning eller bok. Att tänka på vårt faktiska beteende när vi läser när vi skapar text är en av de viktigaste delarna.

Läsa på webben

Hur gör vi?

På webben läser vi inte texterna, utan vi skummar igenom dem för att plocka ut de delar som för oss överensstämmer med det vi letar efter. Ungefär var femte hemsida (80% av de vi besöker) är för oss inte intressant och därför sållar vi bort den, hemsidan får ingen ytterligare chans att hävda sig och intressera oss längre. I snitt brukar en hemsida ha 3-4 sekunder på sig att behålla en besökare. Det är ungefär så lång tid det tar för en besökare att avgöra om den valda hemsidan är intressant eller ej.

Ungefär en femtedel av all text som finns på en hemsida ”skummas” igenom av besökaren. Hela tiden letar denna aktivt och otåligt efter information som tilltalar och uppfyller syftet som från början var att hitta specifik information.

För att förklara vårt egna beteende när vi ”skummar” igenom texterna kan man säga att ögonen rör sig som bokstaven ”F”. Rubriker uppmärksammas och därefter letar ögat vidare efter information som stämmer överens med det man förväntar sig av webbsidan. Finns det inte, går man vidare.

Hur vi läser på webben - Som ett F
Jämnför själv genom att titta på en artikel i en tidning och en artikel på någon nyhetssida (på webben) så ser du att det är ganska stor skillnad i hur du läser den.

I nästa del går vi igenom lite tips och trix när det kommer till att skriva en bra text på webben, för sökmotorerna och besökarna.

Se tidigare del i ”lär dig skriva för webben” här.

God jul och gott nytt år!