Hummingbird, vad innebär Googles nya sökalgoritm?

Google har en ny sökalgoritm som heter Hummingbird, detta avslöjades igår på ett event i Menlo Park i Kalifornien igår. Eventet hölls därför att det idag är Googles 15-årsdag, på tal om det grattis på födelsedagen Google!

Bakom kulisserna jobbar Google ständigt på att förbättra sina algoritmer för att förse oss alla med bästa tänkbara svar på våra sökningar, det är deras levebröd, om sökresultaten inte håller god kvalité så kommer vi som söker välja en annan sökmotor och Google kommer att förlora pengar.

I vissa fall så avslöjar Google i förväg att en ny algoritm är på gång ibland gör de inte, i det aktuella fallet Hummingbird så avslöjar dem i efterhand att algoritmen började rullas ut för cirka en månad sedan.

Vad är Hummingbird?

Det är kort och gott namnet på Googles nya sökalgoritm, Google hävdar givetvis att det innebär bättre sökresultat. Google säger att namnet kommer därför att algoritmen ska vara ”exakt och snabb”.

Gäller de gamla algoritmerna inte alls längre?

Jo det gör dem till viss del, den gamla hederliga PageRank-algoritmen och de flesta av dennes gamla kompisar är numer en av 200 olika ingredienser som avgör sökresultaten.

Hur påverkar Hummingbird sökresultaten nu?

Hummingbird började rullas ut för cirka en månad sedan, de förändringar vi har sett bland alla de tusentals sökord vi följer åt våra kunder är inte så stora. Vi har dock noterat en ökning på våra kunders topp 10-placeringar med cirka 2%, om detta beror på vår ständiga strävan att ge våra kunder bästa möjliga resultat  eller om det beror på Hummingbird låter vi vara osagt. Amit Singhal en högt uppsatt chef på Google uppskattar att 90 procent av sökresultaten påverkas, denna uppskattning indikerar att uppdateringen är av den större sorten.

Varför är Hummingbird en större nyhet än Panda och Penguin?

Därför att Panda och Penguin ”bara” är uppdateringar av delar av den gamla algoritmen, Humminbird är en helt ny algoritm.

Var kan jag läsa mer?

Vi rekommenderar att ni håller ögonen på SearchEngineLand.com, där finns mer information, t. ex. http://searchengineland.com/google-hummingbird-172816

Trackbacks