Googles nya webbläsare

Mycket av det som vi idag använder oss dagligen av på nätet är inte bara webbsidor, det är applikationer. Vi tittar på uppladdade videos, finner nya vänner i en portal eller ett community, kommunicerar genom chatt, spelar webbaserade dataspel. Alla dessa saker existerade inte när de första webbläsarna skapades. Hur skulle då en webbläsare se ut om vi byggde den idag? Det vill säga utan att tänka på hur gamla webbläsare fungerar? Just den frågan har Googles utvecklare ställt sig, och svaret heter Google Chrome, en helt nyutvecklad webbläsare som släpps i öppen betaversion för Windows idag. En helt ny sökmotor utformad efter webbapplikationers och användares behov.

Mer stabila webbläsare med färre krascher, snabbare uppstart och inläsning av sidor, javascript och applikationer, större säkerhet och ett simpelt, rent och effektivt utseende. Det är några av de saker som Googles utvecklare hade i åtanke när de skapade Google Chrome. Användargränssnittet är för övrigt inte revolutionerande men ändå finns det stora skillnader. Flikarna ligger längst upp, och varje flik har sin egen adressruta och sina egna knappar. Detta är inte enbart för ögats skull och det grafiska, utan hänger samman med en grundläggande del av programmet. Varje flik i Chrome är en egen process med sitt eget inlåsta minne. På så sätt kraschar inte hela webbläsaren om en flik kraschar, och när en flik stängs så ges hela dess minne tillbaka till systemet. Javascript är idag en väsentlig del av dagens många webblösningar och applikationer (inte minst Googles egna), därför har man också utvecklat en helt ny Javascriptmotor, med hjälp av danska V8. Denna har en mängd nya metoder för att göra Javascript snabbare och mer responsivt.

Chrome kommer intressant nog vara open source och Google är öppna med att man lånat en hel del från andra liknande open source-projekt som Firefox och Apple WebKit. Men samtidigt är den röda tråden i Google Chrome att man utvecklat webbläsaren helt från grunden.

Med den nya webbläsaren kommer Google bli en ännu tuffare konkurrent till Microsoft. Google har redan idag en mycket stark ställning när det gäller sökning på Internet, vilket Microsoft länge kämpat hårt för att försöka komma ifatt. På Google har det dock funnits en oro för att Microsoft ska använda sin webbläsare Internet Explorer för att försöka styra användarna till företagets egna tjänster och göra det svårare att utnyttja Googles tjänster. I samband med att Microsoft lanserade Internet Explorer 7 höjdes oron och nu när snart nästa version är på väg, Internet Explorer 8, har oron ökat. Nu när Google har en egen konkurrerande webbläsare ger man användarna ett nytt alternativ.

Google Chrome finns dock enbart för Windows i nuläget. När man kommer lansera en version för Mac- och Linuxversioner är fortfarande i ett för tidigt skede av utveckling för att säga. Dock menar Google att man jobbar med dessa. Känner vi emellertid Google rätt är Google Chrome ett namn att minnas. Under flera år har det gått spekulationer om Google, som mer eller mindre fått monopol på Internetsökningar, när de skulle lansera sin egen webbläsare för att verkligen befästa sin position på Internet, idag kommer alltså sökjätten lansera en helt sprillans ny webbläsare!

Se uppkomsten av Google Chrome