Google vet vart jag är

Idag upptäckte jag att Google vet vart jag är.

Efter en sökning på svenska Google, utloggad från alla eventuella Googlekonton och därtill med deaktiverad webbhistorik, stoltserade Google med att i vänsterkolumnen bredvid sökresultatet minsann veta vart jag är för någonstans.
”Borås” sa Google. Mycket riktigt. Jag sitter i Borås.

Nu är ju inte det någon nyhet att Google vet att jag sitter i Borås.

Google har i alla tider vetat ganska bra vart i världen jag är, så långt som mitt IP-nummer låter dem gissa det iallafall. Men det faktum att de nu skyltar med denna kunskapen och därtill ger mig ett gränssnitt för att själv ytterligare precisera min geografiska plats, eller rätta deras eventuella felaktiga gissning, avslöjar, tror jag, att Google hädanefter i allt högre grad kan komma att personalisera våra sökresultat efter vart i landet vi är – allt för att försöka ge oss så relevanta sökträffar som möjligt.

Och visst är det vettigt. Sitter du i Ystad och söker efter en takläggare så är du inte vansinnigt intresserad av att veta vilka som är bäst och billigast på takläggning i Umeå, hur bra och billiga de än må vara. Oftast nischar man sig själv i sådana sökfrågor med hjälp av sökfraser (”takläggare ystad”), men här vill kanske Google på sikt förekomma oss och som grundinställning försöka servera oss sökresultatet med varor och tjänster som är lokala och regionala hellre än i andra sidan av landet.

Indirekt innebär dessutom en starkare geografisk påverkan ytterligare en konkret rankingfaktor – ytterligare en faktor som påverkar vad du ser i ditt personliga sökresultat – och när det handlar om rankingfaktorer är vi som jobbar med sökmotoroptimering väldigt intresserade. Ju bättre Google blir på att sortera och ranka sökträffarna efter värden som exempelvis geografisk plats desto mer målmedveten och tydlig strategi kan man komma att behöva i sitt dagliga SEO-arbete för att fortsätta hävda relevans.

Och vidare: Denna lilla platsrutan ute i vänsterkolumnen dyker hittills inte upp varje gång när jag söker och inte heller i alla webbläsare jag har testat. Detta kan bero på att funktionen kanske inte slagit genom helt och att den kanske rent av inte ens kommer att göra det. Det får tiden utvisa.

Likväl var det kul att se. Google vet vart jag är och de skäms inte över att berätta att de vet det. Hade jag varit typen med förkärlek till foliehattar hade jag dock haft min på för länge, länge sen.

Läsa mer?
>> Googles information om finessen ”Plats”