Google – utmanad eller kompletterad?

För några veckor sedan skrev jag i inlägget Google utmanas om den då snart kommande söktjänsten Wolfram Alpha.
Nu är den här.

Öppen för allmänheten men fortfarande i teststadium kan nu Wolfram Alpha besökas och provas på, denna sökmotor som istället för att – som sökmotorer brukar göra – bara servera dig en massa länkar faktiskt försöker förstå din fråga och själv besvara den. Min första fråga blir Vad ska jag äta till lunch? och det faktum att Wolfram Alpha inte bemödar sig att ens försöka förstå min fråga är något av en kvalitetsstämpel. Google, däremot, ger mig glatt 24 400 000 träffar på samma fråga, den ena träffen mer irrelevant än den andra.

Så. Kommer Google att få smisk på fingrarna nu?
Nej. Verkligen inte. Däremot kommer Wolfram Alpha leta sig in i en ännu oinmutad plats i folks sökmotorhjärtan. Google låter sig inte utmanas så lätt men med tanke på hur många miljoner länkar man kan få på en hyfsat generisk fråga där så låter den sig nog gärna kompletteras.

Ny Teknik beskriver på ett bra sätt hur de kompletterar varandra:

”Tänk dig en semesterplanering. Sök efter turism i Grekland och Thailand. Google ger länkar till resor och prisjämförelser. Wolfram Alpha ger i stället en detaljerad studie av ländernas turistindustri med hotellnätter, resenärer och omsättning – och det kanske inte var vad en turist behövde.

Eller tänk dig i stället att du vill snabbkolla Moores lag om utvecklingen av datorprestanda. Wolfram Alpha ger en rak definition och jämför prognos med faktiska siffror i en snygg graf. Google hänvisar till Wikipedia och olika pressmeddelanden – och det var förstås inte så givande.”
– Ny Teknik, Premiär för ingenjörernas egna sökmotor

Wolfram Alphas styrka är att sammanställa opartisk fakta från flera olika källor som i allra högsta grad är relevant till din sökning. Förutsatt att du bara gör dig förstådd får du all information du efterfrågade, plus lite till, på en och samma sida.
Detta är en avundsvärd styrka och både IBM och Google själva håller på att utveckla liknande söktjänster.

Läs mer på IDG:
Söktjänsten som ger Google svar på tal
Nu kan du testa Google-utmanaren