Google Penguin och manuella åtgärder

Google har alltid hävdat att oetiska metoder som spammiga inlänkar inte orsakar en sämre ranking. Helt uppenbart gör de en glidning där inlänkarna kan värderas negativt. Kritikerna menar att Google förväntar sig att hemsidaägarna har tid och kunskap att göra det som sökmotorns algoritmer borde klara på egen hand, nämligen att hjälpa Google med att bortse från skräplänkar. Att kunna bli straffad av Google för länkar utanför den drabbade sajten är ett paradigmskifte som framkallar obehag.

Google Penguin

Google använder komplexa algoritmer för att filtrera eller straffa en hemsida för brott mot sökmotorns egna riktlinjer för kvalitet. Penguin är kodnamnet för en Google algoritmuppdatering som lanserades den 24 april 2012. Uppdateringens syfte var att korrigera rankingen för hemsidor som bröt mot Googles riktlinjer för webbansvariga. Google la mycket fokus på att observera ankartexten på de inkommande länkarna som bestod av ett fåtal sökord som matchade målsidans innehåll. Algoritmen bedömer inlänkarnas kvalité utifrån ett antal parametrar och avgör om det förekommer några onaturliga mönster som avslöjar försök i att manipulera sökmotorns resultat. Google Penguin algoritmen finslipas kontinuerligt, principerna liksom målen är dock oförändrade. Den senaste uppdateringen som går under beteckningen Penguin 2.0 lanserades 10 maj 2013 och medför bl.a. en ökad fokus på fenomen som användningen av widgets med inbakade länkar.

Manuella åtgärder

Manuella åtgärder är ett resultat av en granskning utförd av Googles team för sökkvalitet. I början på augusti 2013 har Google börjat kommunicera på ett mer transparent sätt om skräppost och andra frågor som påverkar hemsidornas ranking. För att kunna ta del av ett eventuellt meddelande behöver du logga in i Googles Verktyg för webbansvariga, välja Söktrafik och därefter klicka på Manuella åtgärder. De manuella åtgärderna visas nu på alla språk som Googles Verktyg för webbansvariga stöder. Till vår hjälp finns en länk i Googles Verktyg för webbansvariga som leder till en video med Matt Cutts som förklarar den typen av problem som Google har identifierat. Google fortsätter med att lansera viktiga verktyg och resurser för att ge webbansvariga mer insikt i hur de resonerar.

Bli av med Google Penguin?

Med tanke på Googles dominerande ställning så har de på ont och gott oerhört stor påverkan på hur vi ska ta hand om våra sajter. Köp av länkar eller deltagande i ett länksystem för att påverka PageRank strider mot Googles riktlinjer för webbansvariga. I vissa fall kan din hemsida drabbas negativt även om du gjort ditt bästa för att följa Googles riktlinjer angående länkning. Det är uppenbart att alla inte har tid och kunskap att identifiera och åtgärda överträdelserna enligt Googles anvisningar. Att handskas med Penguin kan vara ett hårt arbete, speciellt om du har tusentals onaturliga länkar att ta hand om. Dilemmat under en länkrevision består av att kunna urskilja nyttiga och harmlösa länkar från de som är skadliga för din sajt. Om du handlar snabbt och ogenomtänkt så är risken stor att du tar bort länkar som har en positiv inverkan på din hemsida.

Getupdated erbjuder experthjälp och bevisat goda resultat i hanteringen av algoritmiska och manuella åtgärder för drabbade hemsidor.
Sist men inte minst, att arbeta med några av landets äldsta och mest rutinerade SEO-experter är alltid lika kul.

Sandro Prenkocaj