Google mot väggen med Bing?

Under ett antal veckor har det pratats avsevärt om Bing (eller Kumo som den innan kallades) – Microsofts nya söktjänst på webben. Den ersätter Live Search, har ny teknik och sägs kunna vara en trovärdig Google-konkurrent.

Tekniken kommer från företaget Powerset (som Microsoft köpte förra året) och sökmotorn ger förslag på ”relaterade sökningar” – vars uppgift är att ge mer relevanta resultat snabbare än Googles enkla sidrankning. Det kan, anser man, vara en fördel när sökresultat består av många likartade träffar som det är svårt att välja bland. Steve Ballmer, Microsofts vd, kallar Bing för en ”beslutstjänst” istället för en söktjänst.

– Dagens söktjänster gör ett bra jobb för användare som vill hitta information på internet, men de gör ett mindre bra jobb för hur människor ska använda informationen de hittar, säger Steve Ballmer.

Så, är det att bli en ny anledning till I love this company-videos på Youtube tro? Har Microsoft här sin killer-app och chans att fälla krokben för Google på sökmarknaden?

Branschanalytiker som fick prova Bing under förra veckan uppger att satsningen är intressant och i och för sig tillför en del nyheter men inte kommer att hota Googles på den lukrativa sökmarknaden.

– Det är en klar förbättring jämfört med Live Search. Microsoft har lagt ned mycket arbete på att snygga upp användargränssnittet och leverera mer relevanta sökresultat. Jag ser dock inget som jag inte redan kan göra med Google, säger Allen Weiner, analytiker på Gartner till IDG News.
Jag tror att det är svar nog.

Hur denna lansering av Bing är att förändra vår bransch av sökmotoroptimering och internetmarkandsföring och sponsrade länkar är det på tok för tidigt att säga någonting om men vi vet nog alla att det ska rejält mycket till för att en ny sökmotor ska få något som helst fäste i användarskarorna. Vem kommer exempelvis ihåg Cuil idag?

Läs med fördel mer om Bing (och Kumo):
Bing.com
Microsoft Bing pressar Google
Microsoft lanserar Bing
Microsoft ställer in siktet på Google
Microsofts sökmotor byter namn till Bing?