Google skickar vidare länkkraft för alla omdirigeringar

Google har gått ut med ny information angående hur de hanterar omdirigeringar. Tidigare har det bara varit 301-redirect som har varit SEO-vänlig då den varit den enda som fört med sig länkkraft, om än inte allt. Men nu har Google bekräftat att alla 3xx ska föra med sig länkkraft. Betyder det här att vi kan pusta ut och omdirigera utan att tänka till? Inte riktigt.

En omdirigering är viktig för att hjälpa både besökare och sökmotorer att hitta innehålla på sajten som är flyttat. Permanent omdirigering, 301, har tidigare varit den enda som fört med sig länkkraft även om det inte fört med sig allt. Varje omdirigering resulterade därför i ett bortfall av länkkraft och om man gjorde omdirigeringar med något annat, som t.ex. 302 eller 303, så fick man inte med sig någon länkkraft alls. Google har nu gått ut med att alla typer av omdirigeringar för med sig länkkraft. Men det betyder inte att det går att strunta i de gamla rekommendationerna och omdirigera med vilken 3xx man vill. Google är fortfarande bara en sökmotor på marknaden och 301 är fortfarande webbstandard för permanenta omdirigeringar. Det har ännu inte kommit ordentliga studier på hur väl det här fungerar i praktiken och tills dess rekommenderar vi att hålla sig till 301 redirect i alla permanenta omdirigeringar.

Att tänka på vid omdirigering

  • 301 är fortfarande det bästa för permanenta omdirigeringar eftersom vi inte vet hur alla sökmotorer hanterar redirects och länkkraft.
  • Länkkraften är bara en del av rankingfaktorerna. Orelevanta omdirigeringar kommer troligtvis inte ge dig någon boost i ranking. Var därför noga med att bara omdirigera till sidor med relevant innehåll.
  • Att byta till mer SEO-vänliga urler, dvs. urler med tydligare struktur och läsvänlighet, kan nu vara mer värt eftersom all länkkraft förs vidare. Men det är fortfarande viktigt att vara försiktig med redirects eftersom det lätt blir fel.