Farliga sökord

För några år sedan var det väldigt populärt att synas på sökord som Britney Spears, sex och poker – oavsett vilken bransch företaget tillhörde. Anledningen till att man ville synas på dessa sökord var att det gjordes väldigt många sökningar och därmed ville privatpersoner och företag också ta del av dessa stora sökvolymer.

Nu när det varit glödhett i media om presidentvalet i USA kan man se att liknande händelse upprepar sig på nytt. I det här fallet gäller det skadliga webbsidor som skapats i syfte för att komma högt i sökmotorerna på sökningar på ord som ”Obama”,” McCain” och ”US Presidential Elections”. Webbsidorna innehåller skadlig kod och gör att din dator lätt kan smittas av virus. Det innebär att virusspridare i detta fall försöker synas på sökord som har nyhetsintresse och därav många sökträffar. IDG skriver att The Register har rapporterat att Obama leder i antalet spam som försöker lura mottagare att öppna dem genom att skriva hans namn i ämnesraden. På ett område leder dock McCain – i spam som gör reklam för mediciner som ökar storleken på manliga könsorgan.

För att undvika att få virus ska man kontrollera källan av nyheten från sökresultatet i sökmotorerna och installera ett kraftigt virusskydd som filtrerar bort spam. Viktigt är också att inte ladda ner material som har en okänd avsändare.