Facebook-spam, mannen som låg bakom

Ingen Facebook-användare kan ha missat att det förekommer en hel del spam på Facebook? Oanständiga bilder som dyker upp i vänner- och familjs presentationer som inte är relaterade till personerna alls. Även mailspam har förekommit.

En man vid namn Sanford Wallace, 40, är en av de som ligger bakom mailspammet. Sanford, även kallad ”Spamkungen”, är misstänkt för att ha skickat ut 27 miljoner spammail. 500 000 facebook-användare tros ha råkat ut för spamkungen och under november 2008 – mars 2009 ska 27 miljoner spammail skickats ut till dessa.

Spamkungen ska ha använt ett program som gjort att han kommit åt användaruppgifter till olika privatkonton på Facebook, därefter spreds spammet vidare till personerna bakom de utsatta kontonas vänner via en länk. En länk som talade om att vännen ville rekommendera något.

2009 stämdes spamkungen och domen blev att han förbjöds att använda Facebook, men han bröt mot detta i år. Nu riskerar han tio års fängelse samt böter på 13 miljoner kronor, enligt Eweek.com.

Spamkungen nekar till anklagelserna.

Läs mer på Expressen.se

Det är svårt att skydda sig från den här typen av ”attacker”, då det handlar om ett avancerat tillvägagångssätt för att komma undan med ett sådant enorm utskick av spam. Oftast utan att användaren själv märker av det.

Ni har säkert hört det förut, men det tål att upprepas. För att skydda dig (så gott det går) mot spamattacker:

  • Skydda era användaruppgifter, lämna ALDRIG ut dem till någon.
  • Om ni som företag använder Facebook eller någon annan social medietjänst, låt det vara begränsad tillgång till tjänsten. Byt lösenord ofta och använd lösenord i kombination av både siffror och bokstäver.
  • Om ni misstänker att ni är utsatt för en spamattack, försök ta reda på vart det kommer ifrån och byt genast ut dina användaruppgifter till din mail som är knuten till tjänsten.
  • Klicka ALDRIG på länkar som verkar misstänkta och/eller som ni inte vet vad det är.