Facebook home försämrar söktillgängligheten i mobilen

Att använda Facebook på mobilen idag är lika självklart som att kunna ringa.

Därför är det inte så konstigt att Facebook har skapat applikationen ”Home” för Androidenheter så att du ännu lättare och snabbare ska kunna hålla koll på ditt nyhetsflöde och chatta med dina vänner.

Men det gör även att en annan populär aktivitet blir svårare att utföra — sökningen.

Den konstateringen har gjorts av redaktören för Search Engine Land, Danny Sullivan.
Han förklarar att på de flesta Androidenheter idag så är du aldrig mer än ett klick ifrån en sökning med hjälp av Google Search Bar direkt på din startsida. På en enhet som använder Facebook home så har du inget sökfält, utan blir tvungen att först klicka på din bild i nedkant av skärmen, efter det dra fingret uppåt för att öppna sidan med dina samlade applikationer, och slutligen klicka på sökfältet högst upp.

Inte nog med det, använder du en enhet som inte finns med i Facebook´s partnerprogram tillsammans med home så försvinner sökfältet helt!
Då blir istället den som vill göra en sökning på mobilen tvungen att öppna sin webbläsare och göra sin sökning där. Det fungerar såklart även det, men du får räkna med att det kräver några ytterligare moment för att ta sig dit.

Personer som använder Facebook i mobilen kommer fortfarande ha ett behov att göra sökningar på Google.

Så kommer användandet av Facebook Home att påverka folks sökbeteende i mobilen? Och hur skulle det påverka marknadsföringen?