Altavista nersläckt

Måndagen den 8 juli så släcktes Altavista ner, söktjänsten som dominerade sökmotorsmarknaden innan en viss tjänst vid namn Google lanserades.
Altavista lanserades i december 1995 och ägdes av Yahoo sedan en tid tillbaka. Altavista var egentligen inte från början tänkt bli den sökmotor den blev utan skapades egentligen enbart för att visa hur kraftfulla datorer som hade DEC Apha-processorer var. Ryktet om Altavista spred sig dock och tjänsten blev allt mer och mer populär.

Det sägs att man under sin första dag hade 300 000 besökare, utan att man egentligen ha gjort någon reklam innan för tjänsten. På kort tid växte antalet besökare till 80 miljoner besökare per dag. Man skall ha i minnet att detta var i slutet av 90-talet, en tid då Internet inte var så populärt som det är idag. Egentligen så hade väldigt få tillgång till Internet på den tiden så 80 miljoner besökare per dag var något otroligt bra.

Som mest hade Altavista 20 miljoner webbadresser indexerade. Jämför man med Google idag så är det bara som en droppe i havet. Det sägs att Google skall ha 30 biljoner sidor indexerade numera och att de har 100 miljarder sökningar per månad.
Altavista popularitet dalade dock så småningom när Google lanserades och tjänsten blev allt mindre populär när man införde reklam på sidan. Det kanske är något som Google ska tänka på nu när de inför mer och mer betalda annonser i träfflistan.
Altavista är bara en av många Internettjänster ifrån Internets begynnelse som idag är borta. Det bevisar att inget varar för evigt, även om man är stor och dominerande. Det är inte allt för osannolikt att det kommer en tid då någon kommer skriva ett blogginlägg (om man fortfarande skriver blogginlägg då) om att Google har lagt ner och försvunnit från nätet.

För oss som började med Internet på 90-talet så var Altavista som sagt en självklar tjänst när man skulle söka efter något, precis som Google är idag. Altavista var egentligen det enda alternativet som var riktigt bra, och alltid det första man tänkte på när man skulle söka efter information. När jag designade mina första webbsidor i slutet av 90-talet så satt jag där, likt många andra, med webbläsaren Mosaic och så småningom med Netscape och gjorde sökningar på Altavista efter mina webbsidor. Vilken lycka det var när jag såg att Altavista hade indexerat sidorna.
Det var tider det, kanske något att berätta om i ett annat blogginlägg.
/Anders Ringman

Källhänvisning
http://www.idg.se/2.1085/1.514991/altavistas-sista-dagar-ar-raknade
http://en.wikipedia.org/wiki/AltaVista
http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Search

Trackbacks