3 tips på hur du fixar bra länkbete

Som innehavare av en webbsida eller blogg så är det ingen nyhet att man vill ha många besökare men även många inlänkar – detta för att få en ökad auktoritet, högre pagerank och därmed också placera sig högre upp i sökresultat på relevanta sökord. Länkbete är ett knep för att enkelt få inlänkar som på ett eller annat sätt är naturliga. För den som inte vet vad länkbete är så är det helt enkelt ett sätt att få andra webbsidor och bloggar länka till ens sida genom att man på något sätt uppmuntrar till det – något som jag har några tips på.

Det som jag skulle säga var det absolut bästa knepet på bra länkbete är att anordna en slags tävling eller utlottning av något slag. Det beror väldigt mycket på vad det är för typ av webbsida eller blogg man bedriver men det går alltid att anordna någon form av tävling. Först och främst bör man bestämma vad vinsten för tävlingen eller utlottningen ska vara, sedan kan man bestämma hur denna vinst ska tävlas för. Logiskt är självklart att man får ju fler deltagare desto saftigare pris man har att erbjuda. En trisslott får inte många att engagera sig men ett presentkort på 10’000 kronor får många fler att få upp intresset. Är det så att man har möjlighet så kan man också erbjuda sin egen produkt som vinst, detta är ju högst individuellt för varje webbsida och alla kanske inte kan erbjuda något eget men om möjligheten finns så är det också en bra idé för att inte lägga allt för mycket pengar på priset.

Förslagsvis så kan tävlingen gå ut på att man som deltagare ska skriva en motivering samt länka till sidan där tävlingen anordnas för att få vara med. Viktigt är att man följer Lotteriinspektionens regler gällande tävlingar och utlottningar på nätet så att man inte får bakslag efteråt. Egentligen är det bara fantasin som sätter stopp för hur man ska få deltagarna att engagera sig i just din tävling – så kör hårt!

Om man säljer någon produkt i form av vara eller tjänst så är alltid en kampanj där man rejält dumpar priser alltid ett väldigt effektivt sätt för att få inlänkar. Jag vet av egen erfarenhet hur det blir när ett webbhotell drar igång en kampanj eller när rea på domäner utspelas – då länkas det från hundratals av bloggar för att tipsa sina läsare om kampanjen eller erbjudandet. Man kan också själv styra det mesta när det kommer till en kampanj vad gäller hur mycket man vill sänka priset och därmed också hur stor slagkraft som länkbetet kommer att få. Som en bonus kanske man också får sig några fler kunder.

Det sista knepet till länkbete är att man gör något unikt. Kanske börja sälja något unikt, erbjuda en unik tjänst på sidan, vara först med en nyhet eller skriva något kontroversiellt. Unikt innehåll eller en unik produkt som väcker stor uppmärksamhet behöver inte nödvändigtvis bara löna sig genom att man får inlänkar utan även genom att man får uppmärksamhet som kan leda till att man stärker varumärket men även antalet besökare till sidan på lång sikt.

För att tala i SEO-termer så är en länk man får med hjälp av länkbete en slags kombination av en naturlig länk och en ”artificiell” länk. Oavsett vilket av dessa tre länkbeten du väljer att testa på så kommer du med stor sannolikhet se resultat både i antalet inlänkar men också i din sidas popularitet. I det långa loppet kommer din webbsida få en ökad auktoritet och ett ökat förtroende i sökmotorerna – något som leder till bättre placeringar och helt enkelt en ”starkare” sida rent SEO-mässigt.