13 år av SEO

Det är inte ofta jag skriver personligt på vår blogg. Men idag ska jag göra ett undantag. Idag är nämligen en speciell dag för oss.

Idag satt vi och filade på ett nytt offertmaterial. Till det ville jag veta hur länge vi egentligen jobbat med sökmotoroptimering inom Getupdated. För att ta reda på det behövde jag komma åt våra arkiv och inom Getupdated finns det en person man ringer i ett sånt läge. Han heter Tomas och har formellt titeln CTO hos oss. I verkligheten innebär det att Tomas är en hårt arbetande och underuppskattad man som ser till att alla våra interna system fungerar och att alla andra kan jobba på som vanligt. Tomas är också mannen som lever sitt liv efter principen ”Den som har mest data när han dör vinner”.

Tomas, för dagen utslagen med influensa plockar ändå upp sin tunga digitala nyckelring, öppnar de figurativt gnisslande dörrarna till vårt digitala arkiv och tar fram vår äldsta läderinbundna databas i ett dammoln av ettor och nollor. Med darrande muspekare letar han sig längst ner i databasen och konstaterar att vår första SEO-tjänst påbörjades den 11 februari 2002.

Det var på dagen 13 år sedan vi började leverera vår första sökmotoroptimering. Då hette vi förstås inte Getupdated ännu och ”sökmotoroptimering” fanns inte riktigt som begrepp. På den tiden var det en registreringstjänst på olika webbaserade kataloger och länklistor. Vi kallade det Reg-Type. Det var på den tiden som Altavista och Lycos  var sökmotorerna som användes mest och länkar var nästan det enda som räknades.

Först ut att testa detta var Aktiv AB, ett företag som måste varit ett av de första i Sverige att våga sig på det. Nu, 13 år senare arbetar Aktiv fortfarande med att optimera sin sida och branschen har kommit väldigt långt. Vi är dock glada, och lite stolta, att kunna säga att vi fortfarande har tekniker kvar som kommer ihåg hur det var den där dagen för 13 år sedan då vi la in www.aktiv.se i verktyget Submit Wolf och höll tummarna.

Bilden är givetvis lite förenklad. Vi gjorde mer än så redan då. Vi la in meta-taggar, keywords och beskrivning till exempel, men jämfört med vad som krävs för en bra sökmotoroptimering idag framstår det som väldigt enkelt. Men så kostade tjänsten bara 4400 kr också. Förutom att uppmärksamma att vi idag jobbat med SEO så länge att våra yngsta tekniker fortfarande gick på dagis då, vill vi även passa på att tacka Stefan och Josef på Aktiv AB. Tack för att ni hade både nyfikenheten och modet att prova något nytt.

Trackbacks